Waarom kiezen voor melamine tafelbladen

Wat is melamine?

Melamine is een kunststof materiaal dat vaak wordt gebruikt in de productie van tafelbladen. Het bestaat uit melaminehars, een synthetisch polymeer dat wordt geproduceerd door de reactie van melamine en formaldehyde. Lees meer over het productieproces.

Wat maakt het zo geschikt voor tafelbladen?

Melamine heeft verschillende eigenschappen die het zeer geschikt maken voor tafelbladen. Het is bijvoorbeeld duurzaam, krasbestendig en hittebestendig. Hierdoor is het materiaal bestand tegen dagelijks gebruik en gemakkelijk te reinigen is. Bovendien kan melamine worden geproduceerd in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen. Denk hierbij aan klassieke houtnerf-afwerkingen, moderne effen kleuren, en zelfs trendy marmer- of betonachtige ontwerpen. Dit maakt melamine een veelzijdige keuze voor verschillende interieurstijlen.

Ook worden alle bladen voorzien van een kantenband rand, dit is een kunststofband welke wordt aangebracht aan de rand van een tafelblad. Veelal wordt dit gedaan ter bescherming tegen vocht en slijtage, maar ook zorgt het voor een fraaie afwerking. Er kan gekozen worden voor een kantenbandrand met dezelfde looks. Maar ook uit een messing rand, gouden rand of een koper rand.

Waar te gebruiken?

Melamine tafelbladen zijn ideaal voor diverse settingen, zowel binnen als buiten. Vanwege hun duurzaamheid en krasbestendigheid zijn ze populair in restaurants, caf├ęs, hotels, en andere horecagelegenheden. Ook worden ze veel gebruikt in huishoudens, maar ook zijn de bladen geschikt voor kantoren. De tafelbladen zijn niet weerbestendig en daardoor niet geschikt voor buiten gebruik.

Is melamine veilig in gebruik?

Over het algemeen wordt melamine als veilig beschouwd voor gebruik, maar er zijn enkele overwegingen. Zo mag pure melamine niet blootgesteld worden aan hoge temperaturen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er schadelijke dampen vrij komen. Echter, wanneer melamine wordt gebruikt in de productie van tafelbladen, wordt het altijd gecombineerd met andere materialen en gecoat met een beschermende laag, waardoor het veilig is voor gebruik in normale omstandigheden.